Známý český cestoval Václav Malinský pochoduje hranicemi bývalého Československa za dobrou věc. Svoji dlouhou cestu zasvětil propagací a snaze finančně pomoci malé Emičce, trpící od narození dětskou mozkovou obrnou. Trasa, která se rovná vzdálenosti z Madridu do Moskvy mu bude trvat půl roku. 

Projekt Pěšky pro Emičku je dobročinný pochod cestovatele Václava Malinského, jehož hlavním cílem je vybrat finanční prostředky na léčbu a nákladné rehabilitace malé Emičky. Dívka, která je mentálně ve velmi dobrém stavu však i částečnou vinou lékařů trpí od narození mozkovou obrnou a kromě základních pohybů je s neverbální komunikací zcela odkázána na pomoc druhé osoby.

Největším pomocníkem při léčbě, byla prozatím pro Emičku intenzivní neurorehabilitace. Po té je dle Václava vždy vidět zlepšení v držení a zpevnění celého těla i v práci rukou. Celou rehabilitaci ve výši 105 000 korun si však musí rodiče Emičky platit sami. Jedinou nadějí je pro ně částečný příspěvek od pojišťovny, nebo pomoc druhých.

Emička Zouharová při rehabilitaci | Foto: Facebook Cesta za sny

Emička Zouharová při rehabilitaci | Foto: Facebook Cesta za sny

Z toho důvodu se Václav rozhodl spustit kampaň na serveru HitHit s hromadným financováním, kde se mu za 45 dní podařilo od 158 lidí bez mála vybrat krásných 54 000 korun. Tím však Václavova snaha pomoci nekončí, a proto se rozhodl podniknout svoji cestu a maximálně šířit příběh Emičky a získat pro ni co největší finanční podporu.

Václav v minulosti absolvoval již 2 podobné dobročinné cesty. Loni na jaře ušel pro 10letého Matěje Kociána pěšky 800 kilometrů od nejvýchodnějšího bodu ČR k nejzápadnějšímu, při čemž se mu za 24 dní podařilo vybrat 55 000 korun a poté navázal projektem Walk for Help (Cesta pro pomoc), kdy se ve spolupráci s organizací Most ProTibet a Charitou ČR v šestičlenné partě vydali do indických Himalájí podpořit tamní projekty, vzdělávání mnichů a mnišek, stavby škol a klášterů a obnovu infrastruktury v sousedním Nepálu po ničivém zemětřesení v roce 2015.

Nyní si vymyslel pohraniční pochod. ,,Kromě finanční podpory chci dokumentovat život v pohraničí, psát o příbězích a osudech lidí, kteří v pohraničí žijí a stejně tak připomenout některé historické události,“ říká Václav. ,,Symbolika v chůzi po hranicích je v tom, že chci poukázat na hranice jako na pouhou čáru na mapě, kterou jsme si vytvořili my lidé, ale ve skutečnosti žádné hranice neexistují a všichni jsme si rovni a nezáleží na národnosti, barvě pleti nebo náboženském vyznání. Touto cestou chci také inspirovat další lidi, aby také pomáhali těm, kteří to nemají v životě jednoduché.“

Chcete také pomoci?

Emička je registrována u Asociace rodičů dětí s DMO, kde je pro ni zřízen sbírkový účet. Veškeré prostředky z tohoto účtu jsou po schválení komise Asociace následně použity pouze na náklady spojené s péčí o Emičku. Odkaz na její příběh u asociace najdete zde.

Sbírkový účet: 2700501868 / 2010
Variabilní symbol: 111

Václavovu cestu můžete podrobně sledovat na jeho facebookové stránce Cesta za sny, nebo zde na našich stránkách.

(Visited 126 times, 1 visits today)