V letošní Národní potravinové sbírce se pro potřebné povedlo vybrat rekordní množství potravin. Lidé v ní dokázali zvýšit loňské maximum o 76 tun a nashromáždili rekordních 312 tun potravin.

Z celé České Republiky se do sbírky zapojilo 659 prodejen a drogerií, 3 569 dobrovolníků i samotní výrobci potravin. Největší množství potravin, více než 71 tun, se dokázalo vybrat v Praze. Hned za ním se umístil Jihomoravský kraj s 35 tunami a kraj Moravskoslezský s 26 tunami potravin. Pro představu, z celkového množství potravin by se dalo vyrobit odhadem 768 000 porcí jídla, což by dokázalo nasytit obyvatele Brna, Ostravy i Liberce dohromady.

„Za rekordními výsledky stojí především větší informovanost veřejnosti, která pozoruje, že se na jedné straně jídlem skutečně plýtvá, a na druhé straně si ho nemohou koupit v dostatečné míře určité skupiny lidí. Konkrétně se jedná o seniory, matky samoživitelky, pěstounské rodiny, hendikepované a další. Právě upozornit na tuto problematiku je smyslem naší sbírky,“ připomíná Pavlína Kalousová z pořádající organizace Byznys pro společnost.

zdroj: Byznys pro společnost

(Visited 9 times, 1 visits today)