Taiwan se stal první Zemí v Asii, která přijala zákon o úplném zákazu zabíjení psů a koček pro lidskou spotřebu. Přijatý zákon byl zařazen jako novela zákona o ochraně zvířat a kromě pojídání zahrnuje prodej, nákup či dokonce držení těchto usmrcených zvířat.

Podle Asijské zvířecí nadace, zákon o ochraně zvířat dříve na ostrově prosazoval pouze zákaz popravování a následné prodávání masa oblíbených domácích mazlíčků. Nyní je rozšířen i o samotnou konzumaci.

Dle čínského deníku nová legislativa trestá každého konzumenta pokutou až do výše v přepočtu 200 tisíc korun. Pachatel navíc nově čelí i veřejnému zostuzení.

Legislativa rovněž zahrnuje další posílení jiných trestných činů souvisejících s týráním zvířat. To může nyní vést k pokutě v přepočtu až 1,5 milionu korun nebo dvouletému trestu odnětí svobody. Opakování činu zajistí pachateli pobyt ve vězení až po dobu pěti let.

Nový taiwanský zákon obsahuje i klauzuli, jenž také zakazuje vedení psa přivázaného k motorovému vozidlu.

Přesto, že je Taiwan první zemí, která přijme takovýto progresivní postoj, pokračující tlak ze strany asijské organizace pro práva zvířat ústí ve více pozitivních změn.

Následkem toho například souhlasilo v prosinci loňského roku 22 prodejců největšího jihokorejského trhu s masem s ukončením zabíjením psů, což vedlo k následnému uzavření jejich zařízení. Prodejci tak dostávají finanční podporu od města do doby, než si najdou jinou práci, celé jako součást úsilí okresů reformovat trh.

(Visited 81 times, 1 visits today)