Pro většinu atletů je olympijská medaile nedocenitelný majetek. Polský diskař Piotr Malachowski se tohoto vzácného kusu kovu vzdal pro pomoc druhým a ukázal, že dávat znamená více, než dostávat.

Hvězda polského disku Malachowski přivezl do své rodné země z Olympijských her v Riu stříbrnou medaili. Ta mu však příliš dlouho nevydržela. Atlet ji nechal vydražit v aukci, aby pomohl zaplatit léčbu rakoviny neznámému polskému chlapci.

“Udělal jsem co vše, co bylo v mých silách, abych získal zlatou medaili,” napsal Malachowski na svůj facebookový profil. “Bohužel, to tentokrát nevyšlo. Ale naskytla se mi příležitost zhodnotit svou stříbrnou medaili jinak.” Ihned po skončení soutěže byl Piotr kontaktován matkou tříletého chlapce Oleka Syzmanskiho.

Olek trpí retinoblastomem, agresivní oční rakovinou, která se nejčastěji vyskytuje právě u dětí. Pro efektivní léčbu nemoci je však zapotřebí 126 000 dolarů, v přepočtu 3 miliony korun. Malachowski oznámil, že by vydražil svou stříbrnou medaili, aby tak na léčbu přispěl a zároveň odkázal na online sbírku.

Podle ESPN, polská organizace SiePomaga, poskytla třetinu požadované částky. V závislosti na Malachowskiho snaze se nakonec podařilo cílovou částku sehnat, když Dominic and Sebastian Kulczyk, majetní polští sourozenci, štědře nabídli, že doplatí zbývající část chybějících peněz.

“Drazí, zvládli jsme to,” napsal Malachowski. “Ukázali jsme, že společně můžeme dělat zázraky.”

“Má stříbrná medaile má teď daleko větší cenu než před týdnem. Je to náš velký společný úspěch,“ dodal.

 

(Visited 12 times, 1 visits today)