Zdravotníci po celém světě s velkým zájmem monitorují výsledky pokusu nemocnice v australském Newcastlu, která představila terapeutické psy, s jejichž spoluprací pomáhají urychlit čas uzdravení vážně nemocných pacientů o 30%.

Tento nápad mít možnost přivést domácí mazlíčky do nemocnice je jeden z těch unikátních. Většina zdravotních center ve světě totiž zakazuje vstup zvířat všech druhů kvůli strachu ze šíření choroboplodných zárodků, které by mohli pacientům ublížit.

Nemocnice Johna Huntera nicméně ve spolupráci s místní neziskovou organizací Delta Therapy Dogs provedla studii, která by mohla změnit všeobecné mínění o zvířatech a nemocnicích. Ukázali, že přinesení psů do nemocnice prospívá zdravotnímu stavu pacientů.

Do programu byli pečlivě vybráni psi od osmnácti měsíců do deseti let s veselou povahou bez jakýchkoli známek agrese

Do programu byli pečlivě vybráni psi od osmnácti měsíců do deseti let s veselou povahou bez jakýchkoli známek agrese

„Měli jsme hypotézu, že přinesení psů k nemocným pacientům jim zlepší náladu a udělá radost,“ řekl jeden z dobrovolníků programu. „Co jsme si ale v tu chvíli neuvědomili bylo, že spolupráce se zvířaty měla také skutečné terapeutické účinky na pacienty, které zvířata navštívila.

Jedna malá holčička byla během pokusu obzvláště památná. „Když jsme při jejich prvním setkání vešly dovnitř, její matka tomu nemohla uvěřit. Holčička skutečně mluvila a měla na tváři úsměv,“ řekla Pam Withersová, koordinátorka programu. „Předtím nemluvila, nic nedělala, pouze tam ležela. Od první návštěvy, se holčičky uzdravení zrychlilo.“

Vybraní psi byli před návštěvou nemocnice pečlivě umytí, aby se snížil risk přinesení choroboplodných zárodků na minimum.

Vybraní psi byli před návštěvou nemocnice pečlivě umytí, aby se snížil risk přinesení choroboplodných zárodků na minimum.

Experti zapojení do programu byli šokovány nashromážděnými daty, které odhalily výrazné snížení v času uzdravení. Pacienti, kteří se rozhodli pro pravidelné návštěvy psů vykazovali v průměru o 30% rychlejší uzdravení oproti pacientům, kteří návštěvy psů odmítli.

„Naše teorie je, že interakce se psy má přímý, pozitivní terapeutický dopad, který pacientům pomáhá překonat jejich zdravotní potíže rychleji.“

Mezinárodní zdravotnické organizace rychle oznámily uvedení dalších studií zahrnující terapeutické psy v nemocnicích ve Velké Británii a Francii, všechny plánující jejich vlastní pokusné programy v roce 2017. „V tomto případě je důkaz černý na bílém,“ řekl jeden z expertů. „Pozitivní dopad psů v nemocnicích dalece převažuje risk a jakmile budou tyto pokusy kompletní doufáme, že tento program přijme více nemocnicí kolem světa.“

 

(Visited 20 times, 1 visits today)