Aljašské aerolinky se zapsaly do historie. Jako první použily při komerčním letu obnovitelné, alternativní tryskové palivo vyrobené ze zbytků obhospodařených lesů. K výrobě paliva jsou tak použity kořeny a větve, které po kácení stromů zbudou.

Historický demonstrativní let ze Seattlu do Washingtonu D.C. byl poháněný 20procentní směsí udržitelného leteckého biopaliva, který je chemicky nerozeznatelný od běžného bezolovnatého. Tento první komerční let svého druhu však nebyl ani posledním. Aerolinky budou ve využívání životaschopných alternativ k tradičnímu fosilnímu palivu pokračovat.

„Tento nejnovější milník v úsilí Aljašky podporovat udržitelná biopaliva je obzvláště zajímavý, protože unikátně pocházejí z lesních zbytků na pacifickém severozápadě,“ řekl Joe Sprague, hlavní viceprezident Alaska Airlines. „Snažení Severozápadní aliance pokročilých obnovitelných zdrojů a investice amerického ministerstva zemědělství poskytuje další klíč v pomoci Aljašským aerolinkám a leteckému průmyslu snížit jejich uhlíkovou stopu a závislost na fosilních palivech.“

Zatímco samotný let měl na emise skleníkových plynů jen minimální dopad, kdyby byla aerolinka schopna nahradit 20 procent celkových palivových zásob na letišti v Seatllu, snížilo by to emise skleníkových plynů o 142 000 metrických tun oxidu uhličitého. To je ekvivalent odstavení 30 000 osobních automobilů mimo silnici každý rok.

„Po letech investic, přišel dnešní let pomoci vzlétnou průmyslu leteckých biopaliv,“ řekla symbolicky americká senátorka Maria Cantwell.

(Visited 26 times, 1 visits today)