Na Novém Zélandu vybudovali pro tučňáky tunel, který je má chránit před místní dopravou při každodenním přecházení silnice k moři a zpět.

Město Oamaru je domovem kolonie modrých tučňáků od devadesátých let minulého století poté, co se usídlili v opuštěném lomu. Tito malý ptáci rostoucí do výšky pouhých 30 centimetrů překračovali stejnou cestu podél pobřeží každý den, mířící do moře při východu slunce a vracející se zpět přes rušnou ulici při setmění. I přes snahu tučňáky přesměrovat do bezpečnějšího prostředí, tito malí ptáci však ukázali, že jsou na jejich trasu již navyklí.

Z toho důvodu se rada v kraji Waitaki rozhodla tučňákům vybudovat tunel pro jejich bezpečnost. Aby byla konstrukce vůbec umožněna, muselo se podél cesty nejprve navést elektrické vedení společně s vystavěním vodovodního potrubí. Poté už vybudování 25metrového podchodu nic nezabránilo.

Kromě vybudování nové podzemní cesty, bylo k tunelu  navedeno osvětlení, určeno k navigaci tučňáků na jejich nové trase a také kamery, sloužící k monitorování využití nového tunelu. Díky nim se také na roztomilá stvoření a jejich novou cestu k moři a zpět můžete podívat.

(Visited 7 times, 1 visits today)