15letá školačka, které následkem vzácné rakoviny lékaři amputovali nohu nad kolenem, předčila všechna očekávání a přesvědčila všechny, že svého snu, stát se kompetitivní tanečnicí, se nemusí vzdát.

Balerína Gabi Shull z amerického Missouri, tancovala jako malá již tři roky, když v pouhých 9 letech byla diagnostikována s vzácným druhem rakoviny kosti. Gabi si uvědomila, že je něco špatně po pádu na koleno při bruslení na ledě v lednu 2011. Nejdříve si její rodiče mysleli že má jen naražené koleno, po dvou týdnech bez zlepšení se ale rozhodli vydat do nemocnice na rentgenové vyšetření.

Zpočátku si doktoři mysleli, že utrpěla stresovou frakturu, ale s pomocí magnetické rezonance o pár týdnů později potvrdili rakovinu, díky čemuž se její rodiče obávali toho nejhoršího.

„Šli jsme k doktorovi a dozvěděli jsme se ty zprávy. Řekl nám – myslíme si, že vaše dcera může mít vzácný druh rakoviny zvaný Osteosarcoma,“ řekla Gabina matka Debbie. „Byli jsme v šoku. Musel to ještě jednou opakovat, nevěřila jsem mu. Myslela jsem, že špatně slyším.“

Aby se nádor zmenšil do operovatelné velikosti, podstoupila Gabi 12týdenní chemoterapii. „Gabi se mě zeptala, proč se to stalo zrovna jí a my jsme řekli, že občas se špatné věci stávají i dobrým lidem. Že nevíme proč, ale že se budeme snažit se přes to dostat. A to jsme udělali.“

1213rz46z4j65r4j56jfvwu7

Tančící Gabi Shull

S pomocí moderní medicíny a operace, při které jí po amputaci kolene přišili její chodidlo otočené o 180 stupňů zpět k horní části nohy a velké porci odhodlání, je tato 15letá dívka již opět na nohou a doufá, že bude inspirovat ostatní. Ale nebylo to zpočátku jednoduché.

Gabi se přiznala, že tancování bylo ze začátku velmi těžké. „Bála jsem se na tu nohu přenést váhu. Poté jsem se soustředila na pohyblivost v kotníku, protože byl zaseklý v pravém úhlu. Trvalo mi to minimálně rok a několik osobních trenérů, než jsem začala chodit sama bez asistence a další rok než jsem mohla začít tancovat na pódiu.“

1213rz46z4j65r4j56jfvi5

Gabi Shull

Nyní může Gabi díky protéze i nadále tancovat balet, hip-hop, tap, moderní tanec nebo jazz. Kromě tance také využívá svých zkušeností a působí také jako mluvčí organizace The Truth 365, která se věnuje zvýšení povědomí o dětské rakovině.

 

(Visited 33 times, 1 visits today)