Úspěch Ameriky byl značně závislý na svých schopnostech hospodařit a poskytovat potravu svým obyvatelům. Nyní je toto zemědělské dědictví pevně zakořeněné na jižním trávníku Bílého domu.

V roce 2009 první dáma Michelle Obama jako první přijala vizi o změně a podnikla kroky ke zvrácení růstu dětské obezity a vysoké míry nemocí spojených s životním stylem.

Jako součást svého plánu inspirovat děti, aby jedly více zeleniny a ovoce pomohla se založením zeleninové zahrady Bílého domu, která byla od svého počátku před 8 lety vydatným zdrojem jídla a vzdělávání pro hlavní město USA.

Výsadba této zahrady se shodou okolností shodovala i se založením jejího programu „Let’s Move!“ v roce 2010, jehož smyslem je pomáhat dětem a rodinám najít zdravější životní styl. Zde vypěstovaná úroda nepomáhá jen prezidentské rodině. Přebytek produkce ze zahrady je věnován organizaci Miriam’s Kitchen, která živí lidi bez domova ve Washingtonu D.C.

Na začátku října se děti z více než 12 škol po celé zemi připojily k první dámě při poslední sklizni. Od ledna 2017 totiž budou obyvateli Bílého domu jiní lidé, nicméně díky nedávnému daru od zahradnické společnosti současné záhony nejen zůstanou, ale dokonce se rozšíří a budou udržovány.

„Zelenina, ovoce a bylinky z jižního trávníku inspirují lidi po celé zemi, aby jedli zdravé a lokální potraviny,“ řekl George Ball, předseda a výkonný ředitel dárcovské společnosti W. Atlee Burpee. „V Burpee jsme hrdí na to, že můžeme pokračovat v naší dlouhé historii inspirování zahradníků podporováním zeleninové zahrady Bílého domu, která je součástí drahocenných Amerických národních parků.“

Po příkladu první dámy každý rok vzniká stále více komunitních zahrad. Komunity, které se shromažďují a vysazují zdravé zahrady zjišťují, že zahrady přinášejí více než jen plodiny – vytvářejí zdravé komunity.

V tomto období politické změny je hezké vědět, že jedna věc se nezmění: prezidentská zahrada bude i nadále symbolizovat důležitost komunity, výhody výživného jídla a poctivého úsilí.

(Visited 12 times, 1 visits today)