Policie v kanadském Vancouveru se rozhodla k nevšednímu kroku, chytat zločince v přestrojení za invalidu. Místo zločinců však našli pouze laskavé lidi.

Podle policejního oddělení bylo ve Vancouveru zaznamenaných 28 násilných útoků na vozíčkáře od ledna 2014. Z toho důvodu se policejní seržant Mark Horsley rozhodl přestrojit za invalidu doufajíc v alespoň jedno zatčení. Zlepšilo by mu to rok, dostat jednoho z těch, kteří jsou zodpovědní za přepadení a okrádání invalidních obyvatel města.

Půjčil si 400-tisícový elektrický invalidní vozík, nechal si narůst vousy a v přestrojení za fyzicky i psychicky postiženého se vydal do drogami zamořené čtvrti, kde došlo k nejvíce zločinům.

Nicméně operace vůbec nešla podle plánu.

Foto: Vancouver Police

Foto: Vancouver Police

„Chtěli jsme vážné přepadení nebo okradení,“ řekl. „Po tom jsme šli.“ Místo toho, lidé ale přistupovali se sympatiemi a soucitem, povzbuzením, přátelským upozorněním. Dokonce dávali dary: jídlo, peníze a další věci.

Během pěti dní v přestrojení, se snadno viditelnou kořistí visící z ledvinky, snadnou k uloupení, a po více než 300 kontaktech s lidmi, Mark nezatkl ani jednoho. Místo toho krádeže mu lidi chtěli věci dávat.

Kolemjdoucí trvali i na darování pár drobných. „Nežebral jsem,“ uvádí vše na pravou míru. Dva muži mu dokonce koupili pizzu. Jiní se třeba jen zastavili a povídali si, trávili s ním čas, vyměňovali zdvořilosti. Vše, co si odnesli, byla pouze fotografie.

Foto: Vancouver Police

Foto: Vancouver Police | Seržant Mark Horsley, vlevo, během své operace v přestrojení.

Policejní oddělení uvedlo: „Jednou se stalo, že přišel muž a přikrčil se nad Horsleyho. Přistoupil, jako kdyby sahal po ledvince. Horsley stuhl. To je ono, odporný zločin, nadcházející zatčení. Muž se dotkl ledvinky. Pak očekávaný pachatel ledvinku na zip zavřel a požádal Horsleyho, aby byl na své věci opatrnější.“

Inspektor Chow Howard by si dle jeho slov sice přál nasadit obojek alespoň jednomu z těch predátorů, ale jako úplný neúspěch to nepovažuje. „Nakonec  jsme měli alespoň o 24 dolarů více, než když jsme začali,“ dodal.

(Visited 25 times, 1 visits today)