V malém městě na severu Polska  posouvají koncept tradiční cyklostezky na hranici možností. Vytvořili cestu, která se ve dne nabíjí a večer díky slunci svítí. 

Městečko Lidzbark Warmiński, kde můžete ojedinělý koncept vidět, otevřelo tuto krátkou cyklostezku, která ve tmě svítí modře, 23. září. Během dne se pak díky slunci nabíjí. Speciální sekce stezky je novou součástí větší rekreační cesty, která vede k místnímu jezeru Wielochowskie.

Evropská strojírenská firma TPA sp. z o.o., jenže má novou atrakci na svědomí, navrhla technologii, která segment cyklostezky rozsvítí. Asfalt obsahuje syntetické částice zvané luminofor, které v noci vyzařují energii načerpanou ze slunečního svitu a vytváří tak modré zbarvení. Podle polských novin Gazeta Olsztyńska TPA říká, že záře vydrží až 10 hodin.

Stezka v noci

Stezka v noci

Tento úsek cyklostezky však není hezký jen na pohled; má mít také praktický účel.

„Doufám, že svítící cyklostezka pomůže snížit nehody cyklistů a chodců v noc,“ řekl ABC News Igor Ruttmar, prezident a výkonný ředitel společnosti TPA. „Zde v Polsku je to problém, především v oblastech, které jsou temnější, hůře viditelné v noci a dál od měst.“

Stezka za dne

Stezka za dne

Prozatím svítí v noci jen 100 metrů cyklostezky. Ruttmar řekl ABC News, že TPA tento projekt možná rozšíří.

„Chceme vyzoušet tuto krátkou vzdálenost,“ řekl Ruttmar. „Uvidíme, jak bude snážet zimu a poté vytvoříme plán pro její prodloužení.“

1090e69812f9d98c7e

Detailní fotka povrchu stezky

Do podobných stezek se pustily i jiné evropské země. Daan Roosegaarde, holandský designer vytvořil cyklostezku „Hvězdná noc“, která byla nainstalována v roce 2004 ve městě Eindhoven, kde po několik let žil například Van Gogh.

V roce 2003 v Christ’s Pieces Park v anglickém městě Cambridge, položili 150 m2 cesty s pomocí svítícího postřiku zvaného „Starpath“ (angl. Hvězdná stezka, pozn. red.), vytvořeného anglickou společností Pro-Teq Surfacing.

To stačí, aby alespoň na krátkou chvíli jakýkoliv cyklista zazářil.

(Visited 63 times, 1 visits today)