Švédsko se stalo domovem prvního obchodního centra prodávajícím recyklované zboží z druhé ruky.

ReTuna (zkrácenina názvu města) Återbruksgalleria ve švédské Eskilstuně je obchodní centrum kompletně věnované opravenému a recyklovanému zboží a kombinuje tradiční recyklační středisko s nákupním centrem. Lidem tak nabízí možnost odložit věci, které už nadále nepotřebují a poohlédnout se po něčem, co by se jim naopak mohlo hodit.

Je to první nákupní centrum svého druhu nejen ve Švédsku, ale dle všeho také vůbec první na světě.

A nejedná se o pouhopouhý koncept. Vše se podobá klasickému obchodnímu centru. Veškeré odevzdané zboží je roztřízeno do rozličných dílen, kde je patřičně zrekonstruováno, či případně opraveno, odkud je následně rozmístěno do konkrétního obchodu. Těch nákupní centrum nabízí celkem 14, mezi kterými nechybí specializované prodejny nábytku, elektroniky, oděvů, hraček, nebo třeba i zahradního vybavení a stavebního materiálu. Vše na prodej z druhé ruky.

Obchodní centrum ReTuna | Foto: www.retuna.se

Obchodní centrum ReTuna | Foto: www.retuna.se

Mimo to centrum nabízí i jednu restauraci s mnoha organickými možnostmi, prostor pro výstavy, konferenční zázemí a tréninkový ústav pro studium recyklování.

A nápad je to skvělý z mnoha dalších důvodů. Obyvatelé odnášením nepotřebných věcí nejen, že nezatěžují místní správu likvidací, ale pomáhají tak měnit odpad na příležitost. Zboží je vráceno z nekonečného proudu plýtvání zpět do oběhu, čímž šetří materiály a vynaloženou energii. Zároveň tím vzniklo i 50 nových pracovních pozic na opravu a prodej a zároveň vytváří prostor řemeslníky a nově vzniklé firmy.

ReTuna je tedy živou ukázkou kruhové ekonomiky a hospodářství, praktického způsobu odhalování hodnoty toho, co běžně vyhazujeme. Eskilstuna se stala prvním městem a my pevně věříme, že podobné obchodní centrum najdeme jednou i v našem městě.

(Visited 78 times, 1 visits today)